Η Δύναμη της Θέλησης

Οι άνθρωποι περιγράφουμε την δύναμη της θέλησης με διάφορες έννοιες όπως πχ αποφασιστικότητα, αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχο, και γενικότερα την δύναμη επιβολής μας , στον ίδιο μας τον εαυτό.

Σύμφωνα με την APA (AmericanPsychologicalAssociation), δύναμη θέλησης ορίζεται ως η ικανότητα να καθυστερούμε την ικανοποίηση, αντιστεκόμενοι σε βραχυπρόθεσμους πειρασμούς,  για να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας.

Οι άνθρωποι με δύναμη θέλησης είναι

  • πιο ευτυχισμένοι
  • πιο υγιείς
  • με πιο ικανοποιητικές σχέσεις
  • με επαγγελματική και οικονομική πρόοδο
  • με μεγαλύτερη ικανότητα να διαχειρίζονται άσχημες και αγχωτικές καταστάσεις
  • με μεγαλύτερη ικανότητα να ξεπερνούν εμπόδια και αντιξοότητες

Οι περισσότερες αποφάσεις μας στην καθημερινότητά μας δεν επηρεάζονται καν από την δύναμη της θέλησης , καθώς αν και δεν το καταλαβαίνουμε την ώρα που αυτό συμβαίνει, τις παίρνουμε με μια διαδικασία «αυτόματου πιλότου» , δηλαδή χωρίς την διαδικασία της σκέψης. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί αφορούν συνήθεις αποφάσεις μας , είτε γιατί αφορούν οικείο περιβάλλον στο οποίο αισθανόμενοι ασφάλεια λειτουργούμε επαναληπτικά. Ακόμα όμως και στην καθημερινότητά μας , εάν λαμβάναμε διαφορετικές αποφάσεις με την δύναμη της θέλησης, οι αλλαγές στην ποιότητα της ζωής μας θα ήταν άμεσα εμφανείς κι εκπληκτικές σε πολλές περιπτώσεις.

Βελτιώνεται η δύναμη της θέλησης; Κατηγορηματικά λέμε Ναι βελτιώνετε. Είναι μια προσωπική δεξιότητα που με την βελτίωση συγκεκριμένων παραμέτρων , και αλλάζει και βελτιώνεται. Οι παράμετροι αυτές είναι:

  • Αυτογνωσία. Ακριβώς επειδή αυτογνωσία είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πράξεις μας και την μεταξύ τους σύνδεση, βελτιώνει και την αποφασιστικότητά μας να πετύχουμε τους στόχους μας. Μια απλή τεχνική βελτίωσης της αυτογνωσίας μας είναι να καταγράψουμε μέσα σε μια μέρα όσες επιλογές κάναμε και μετά να ελέγξουμε ποια στοιχεία του χαρακτήρα μας εμπεριέχονται σε αυτές.
  • Στοχασμός. Η ποιότητα των σκέψεων καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας. Η αποφυγή των σκέψεων δεν είναι ευτυχία αλλά λήψη αποφάσεων χωρίς προσωπική θέληση. Οι άνθρωποι σήμερα αποφεύγουν να σκέφτονται έχοντας έτσι την ψευδή αίσθηση ότι δεν αποφασίζουν. Σαφώς κι αποφασίζουν .Απλά αποφασίζουν να ζούνε ότι δεν επιλέγουν. Επιπλέον η νευρολογία έχει δείξει τα τελευταία δέκα χρόνια σαφή σύνδεση της ανταπόκρισης του εγκεφάλου στις ασκούμενες συμπεριφορές. Με απλά δηλαδή λόγια όταν ασκούμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, οι νευρώνες μας «εκπαιδεύονται» να την ασκούν καλύτερα , κάνοντάς την έτσι πιο προσιτή και πιθανή να συμβεί στο μέλλον.
  • Εξάσκηση της θέλησης. Εξασκώ την θέλησή μου για να δυναμώσει. Την σκέφτομαι και της συμπεριφέρομαι σαν έναν μυ του σώματός μου που θέλω να αποκτήσει δύναμη. Για να την κάνω δυνατή πρέπει λοιπόν να την εξασκήσω και για να την εξασκήσω πρέπει να το κάνω και με πράγματα που δεν εξυπηρετούν την άμεση ευχαρίστησή μου.
  • Χρόνος με τον εαυτό μου. Η μοναξιά τρομάζει, αλλά είναι ο δρόμος για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω. Επιπλέον αυτή η αναγκαία μοναξιά χρειάζεται για ανασκόπηση των όσων καθημερινά κάνω και για να εφαρμόσω τις αλλαγές και τις διορθώσεις που θα φέρουν τα αποτελέσματα που επιθυμώ.

Η δύναμη της θέλησης είναι το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα το θέλουμε όλοι. Την διαδικασία που θα μας φέρει όμως το αποτέλεσμα θα την προσπαθήσουμε τελικά μόνο όσοι πραγματικά το επιθυμούμε. Εσύ θα είσαι σε αυτούς;

©mersinias.gr