5 Μύθοι σχετικά με την Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, να κερδίζουμε πλεονεκτήματα στην δουλειά μας και να εμπνέουμε σιγουριά στις σχέσεις μας. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους στο μυαλό των περισσοτέρων φαντάζει μια υπερδύναμη, που μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Λειτουργεί δηλαδή λίγο άσπρο ή μαύρο. Αν την έχω καταφέρνω τα πάντα, αν δεν την έχω θα αποτύχω στα πάντα. Κάτι που δεν ισχύει. Πάμε να δούμε 5 βασικές παρανοήσεις σχετικά με την αυτοπεποίθηση:

 

  • Αν έχω αυτοπεποίθηση δεν φοβάμαι τίποτα. Η αυτοπεποίθηση δεν σηματοδοτεί την έλλειψη φόβου, ευτυχώς για εμάς , αφου κάτι τέτοιο θα μας έβαζε σε κίνδυνο. Είναι φυσιολογικό να φοβάμαι ή να αγωνιώ ακόμη κι όταν είμαι γεμάτος αυτοπεποίθηση , γιατί πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι την δεδομένη στιγμή ασχολούμαι με κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για εμένα.
  • Δεν υπάρχει ένας τύπος αυτοπεποίθησης. Ούτε ένας βαθμός αυτής. Συνήθως όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση στο μυαλό μας φτιάχνουμε μια εικόνα ενός εξαιρετικά εξωστρεφή ανθρώπου, πιεστικού, αμετακίνητου στις απόψεις του, με αρχηγική συμπεριφορά στα πάντα. Χαρακτηριστικά που ίσως θα ταίριαζαν περισσότερο σε έναν ναρκισσιστή παρά σε έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση. Μπορεί και ένας εσωστρεφής άνθρωπος να έχει αυτοπεποίθηση και πολλές φορές μάλιστα ο άνθρωπος που έχει πραγματικά αυτοπεποίθηση έχει χαμηλή συμπεριφορά αυτό-παρουσίασης του.
  • Μόνο οι μεγάλοι στόχοι έχουν σημασία. Συνηθίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα μιας διαδρομής αλλά σπάνια την ίδια διαδρομή. Θαυμάζουμε τους ανθρώπους που πετυχαίνουν μεγάλα πράγματα , αγνοώντας τα βήματα που έκαναν μέχρι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η αυτοπεποίθηση δεν χτίζεται από τις σπουδαίες επιτυχίες, αλλά από τα μικρά καθημερινά βήματα βελτίωσης μας.
  • Η Αυτοκριτική αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Γινόμαστε σκληροί με τον εαυτό μας πιστεύοντας ότι όσο πιο πολύ τον χτυπάμε τόσο πιο δυνατά θα προχωρήσει. Σύμφωνα με τον Kristin Neff, εμπειρογνώμονα για την αυτοσυγκέντρωση, «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να επικρίνουν τους εαυτούς τους για να βρουν κίνητρα για να επιτύχουν τους στόχους τους. Στην πραγματικότητα, όταν ασκείτε συνεχώς κριτική στον εαυτό σας, γίνετε καταθλιπτικός και η κατάθλιψη δεν είναι κίνητρο.» 
  • Πρέπει να γίνω τέλειος πριν αποκτήσω αυτοπεποίθηση. Σύμφωνα με έρευνα που ανέφερε ο Kay και ο Shipman, οι γυναίκες της Hewlett-Packard υπέβαλαν αίτηση για προαγωγές μόνο όταν πίστευαν ότι πληρούν το 100% των προσόντων για την εργασία, ενώ οι άνδρες ήταν άνετοι να υποβάλουν αίτηση όταν πληρούσαν το 60% των απαιτήσεων της εργασίας. Η τελειότητα είναι ανέφικτη. Η αυτοπεοίθηση περιλαμβάνει και την αναγνώριση των ατελειών μας.

©www.mersinias.gr