Εμπιστοσύνη , ο κώδικας κάθε σχέσης

Εμπιστοσύνη είναι η συναισθηματική αλληλουχία η βασισμένη στην λογική , που κάνει μια συμπεριφορά απέναντι σε έναν άλλον άνθρωπο ως την μόνη αποδεκτή από τους ίδιους τους εκφραστές της. Προσωπικά αυτόν τον ορισμό θα έδινα στην ερώτηση τι είναι εμπιστοσύνη.

Χωρίς έναν σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης, καμία σχέση δεν μπορεί να κρατήσει για μεγάλο διάστημα ή ακόμη και να υπάρξει καν. Σήμερα δυστυχώς η κοινωνία μας μοιάζει να πάσχει από έναν ιδιότυπο αυτισμό. Απομονωμένες μονάδες συνευρίσκονται, είτε κοινωνικά είτε φιλικά είτε ερωτικά, χωρίς όμως να συναντιούνται ποτέ ουσιαστικά, καθώς η ατομική ανασφάλεια κάνει αδύνατη την απαραίτητη υποχώρηση που απαιτεί κάθε μορφής σχέση.

Αυτοτελείς κι ανασφαλείς βαδίζουμε στον εγωιστικό μας μικρόκοσμο μην θέλοντας καν να ακούσουμε καμία άλλη γνώμη ή θέση , αφού εκ προοιμίου έχουμε ήδη απορρίψει. Σχέση υπάρχει μόνο όταν κάποιος από υπερβολική του ανάγκη πλησιάσει την αμετακίνητη θέση μας. Κι όσο υπάρχει η θέλησή του να «μας ακολουθεί» θα υπάρχει και η σχέση. Η εμπιστοσύνη όμως δεν θα υπάρξει ποτέ. Για να υπάρξει εμπιστοσύνη πρέπει να προϋπάρξουν (ή να απουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία):

  • ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΌ ΕΓΩ. Οι εγωιστές ενδιαφέρονται περισσότερο για την επίτευξη των δικών τους στόχων και θέλω, παρά των γύρω τους. Αυτό τους καταστά ολοένα και λιγότερο ικανούς να συμμετέχουν και να ανήκουν σε μια ομάδα. Και η συμπόρευση των ανθρώπων σε ομάδες είναι ο βασικός πυλώνας που χτίζει την εμπιστοσύνη.
  • ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ. Όσοι ασκούν υπερβολική κριτική στους άλλους , ουσιαστικά είναι μόνοι. Κανένας δεν εμπιστεύεται κάποιον που τον «επιτηρεί» συνέχεια ή δεν τον καταλαβαίνει.
  • ΕΥΓΕΝΕΙΑ & ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ. Όλοι μας έχουμε τις δικές μας ιδέες και πεποιθήσεις και ναι πάντα όχι τις σωστές. Το να αποδέχεσαι την διαφορετικότητα στις γνώμες των άλλων δεν σε κάνει αδύναμο όπως ίσως νοιώθεις, αλλά ευγενή και κυρίως σεβαστό σαν άτομο. Για να σε εμπιστευτώ πρέπει πρώτα να σε σεβαστώ. Και για να σε σεβαστώ πρέπει και εσύ να με σεβαστείς πριν.
  •  ΛΟΓΙΚΗ & ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ. Η εμπιστοσύνη που βασίζεται στο συναίσθημα να θυμάσαι ότι διαρκεί μέχρι το επόμενο συναίσθημα. Αντιθέτως δώσε λογική υπόσταση στην συμπεριφορά σου απέναντι στους άλλους και θα σε εμπιστευτούν ακόμα κι όταν διαφωνούν μαζί σου.
  • ΜΑΘΕ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ. Η γενναιοδωρία είναι το μεγαλύτερο όπλο στο χτίσιμο εμπιστοσύνης. Ένας άνθρωπος που νοιώθει ότι παίρνει , προσπαθεί να γίνει ακόμα καλύτερος. Όπως λέει και ο Robin Dreeke , πρώην επικεφαλής πράκτορας στην μονάδα ανάλυσης συμπεριφοράς του FBIκαι υπεύθυνος στην αναχαίτιση ξένων κατασκόπων και στρατολόγηση Αμερικανών κατασκόπων, στο βιβλίο του The Code of Trust, «ένας καλός ηγέτης κοιτά να πάρει ελάχιστα παραπάνω από τον άνθρωπο που διαπραγματεύεται, ένας πραγματικά πολύ καλός ηγέτης όμως, κοιτά να δώσει ελάχιστα παραπάνω γιατί αυτό αποκαθιστά το αίσθημα ομοιομορφίας στις διαπραγματευόμενες πλευρές και κάνει κάθε μελλοντική συμφωνία παιχνιδάκι».

Τα στοιχεία όλα αυτά για το χτίσιμο εμπιστοσύνης δεν λειτουργούν μόνο στην επίτευξη ή διατήρηση των σχέσεων μας , αλλά και στην βελτίωση των κοινωνικών μας δεξιοτήτων. Εφαρμόζοντάς τα θα διαπιστώσετε με τον καιρό ότι όλο και σε περισσότερους ανθρώπους γίνεστε αγαπητοί, όλο και περισσότεροι θέλουν να κάνουν παρέα μαζί σας. Κι ως κοινωνικά όντα αυτό το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.

©www.mersinias.gr