Μοναξιά είναι να ζεις αυτό που δεν επιλέγεις

Η μοναξιά δεν είναι απλά το συναίσθημα. Είναι κατάσταση. Κι είναι μια πολύ-επίπεδη κατάσταση. Μπορεί να έχεις σχέση αλλά να βιώνεις μοναξιά στην εργασία σου. Η στον κοινωνικό σου κύκλο. Ή να ζεις την μοναξιά παντού , εκτός ίσως από έναν τομέα από αυτούς. Κι αυτό σαν κατάσταση νομίζω το βιώνει όλο και περισσότερος κόσμος. Είναι μια ιδιότυπη αποξένωση.

Την τελευταία 15ετία η ανθρωπότητα πέρασε μέσα από μια βαθιά οικονομική κρίση και τώρα από μια υγειονομική κρίση, με την πανδημία Covid. Η επόμενη κρίση προσωπικά υποθέτω ότι θα είναι οικολογική.

Οι δυο αυτές καταστάσεις κρίσεων που βιώσαμε ως τώρα , ενεργοποιούν την ανάγκη για αυτοπροστασία στον κάθε άνθρωπο. Έτσι τα εγωιστικά ένστικτα γίνονται ισχυρά και κυρίαρχα στις καθημερινές αντιδράσεις έναντι οποιονδήποτε ερεθισμάτων και γεγονότων. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι αυτή η 15ετία πέρα από τις δυο αυτές κρίσεις, είχε κι ένα άλλο χαρακτηριστικό: την άνθηση του διαδικτύου, την γέννηση των socialmediaκαι την εξάπλωση τους ως κύριο μέσο επαφής με τον εξωτερικό από εμάς κόσμο. Δεν θα αναφερθώ στα εγωιστικά , και πολλές φορές ναρκισσιστικά στοιχεία, τα οποία ενισχύουν τα συγκεκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς είναι νομίζω αντιληπτό στον καθένα. Αυτό όμως που αξίζει να επισημάνουμε , είναι ότι η ανάγκη για προσωπική προβολή δεν συνάδει καθόλου με την ανάγκη μας για κοινωνικοποίηση. Με απλά λόγια , χαριτολογώντας, λέω ότι οι εγωισμοί δεν κάνουν μεταξύ τους παρέα.

Λειτουργούμε καταρχάς, πρωτίστως για τον εαυτό μας, ως «γνωστικοί τεμπέληδες»: Δεν μας αρέσει να σκεφτόμαστε, δεν μας αρέσει να προβληματιζόμαστε, δεν μας αρέσει να αποφασίζουμε. Προτιμάμε να το κάνει κάποιος άλλος για εμάς. Προτιμάμε τις πιο απλές, τις λιγότερο απαιτητικές σε γνωστική λειτουργία καταστάσεις. Θα δούμε το πρόγραμμα στην tvπου θα μας κάνει να μην σκεφτόμαστε, θα προτιμήσουμε ένα περιοδικό από ένα βιβλίο, μια παρέα απλά για να περάσουμε καλά χωρίς πολλές φορές να έχουμε τίποτα ουσιαστικό να πούμε.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την χρησιμοποίηση όλο και λιγότερο των γνωστικών μας πόρων για την επεξεργασία πληροφοριών, με απλά λόγια χάνουμε σταδιακά την ορθή αντίληψη των πραγμάτων γύρω μας.

Σίγουρα ο καθένας μας είναι διαφορετικός, κι ο τρόπος με τον οποίον τα παραπάνω τον επηρεάζουν και τον διαμορφώνουν διαφέρει. Επίσης σίγουρα χρειάζεται μια ισορροπία και είναι απαραίτητα τόσο τα ελαφρά όσο και τα βαρύτερης σημασίας. Είναι σημαντικό όμως να αντιληφθούμε όλοι ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τον καθένα μας, να γίνουμε πιο ενεργοί στην σκέψη, πιο ανοιχτοί στην γνώμη και πιο κριτικοί απέναντι στο συναίσθημα. Να προτιμάμε πληροφόρηση βασισμένοι στα γεγονότα , κι όχι στα συναισθήματα.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874845/

https://ourworldindata.org/social-connections-and-loneliness

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr