Το κυρίαρχο αίτημα «θέλω να νιώθω καλά», μοιάζει σαν το μοναδικό αίτημα, κι αυτό εμένα με στεναχωρεί κάθε φορά που το ακούω γιατί βλέπω χαμηλές προσδοκίες πίσω από αυτό. Το να σταματήσεις να νιώθεις άσχημα, όπως προφανώς νιώθεις ένα συγκεκριμένο τελευταίο χρονικό διάστημα της ζωής σου, είναι η μισή διαδρομή της ψυχοθεραπείας. Το να βρούμε τι σε κάνει να μην νιώθεις καλά και να βρούμε τους τρόπους να το αφαιρέσεις, μειώσεις ή τροποποιήσεις στην ζωή σου είναι το εύκολο κομμάτι, και σημαντικό σίγουρα στην παρούσα φάση, αλλά αφήνει ανεκμετάλλευτες πολλές από τις δυνατότητες της ψυχοθεραπείας και του εαυτού σου. Οι σημαντικές δυνατότητες της ψυχοθεραπείας είναι στο χτίσιμο της διαρκούς εξέλιξής σου μέσα από την ενεργοποίηση των περισσοτέρων δυνατοτήτων σου.
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο ορισμός του ψυχικά υγιή ανθρώπου έχει μια σημαντικά υποκειμενική διάσταση. Έχει όμως και μια βαθιά αντικειμενική. Κι αυτή προσωπικά θα την όριζα ως: ο άνθρωπος με υψηλή ανθεκτικότητα στις αντιξοότητες, σημαντική δεξιότητα στην ταχύτητα προσαρμοστικότητας, και διαρκή ανάπτυξη της σκέψης , είναι ένας ψυχικά υγιής άνθρωπος.
Κι ένας ψυχικά υγιής άνθρωπος απολαμβάνει περισσότερο κάθε στιγμή της ζωής του γιατί αισθάνεται ευγνώμων για όσα ζει, αδημονεί για τις επόμενες εμπειρίες που θα έχει, δεν σπαταλά χρόνο στον θυμό και την απογοήτευση, γνωρίζει πως να απολαμβάνει την απλότητα, φροντίζει τον εαυτό του και βοηθά τους γύρω του.
Με λίγα λόγια ζει συνειδητά τον εαυτό του, τους ανθρώπους και τις στιγμές.
Mersinias Thomas, TEDx speaker,
Clinical Psychologist, Mental Health Counselor
©www.mersinias.gr