Πως λειτουργεί ο «αλγόριθμος» του εγκεφάλου μας

Οι περισσότεροι έχουμε παρατηρήσει , ότι όταν κάνουμε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο , λέξεις που περιέχονται στην συγκεκριμένη αναζήτηση οδηγούν τον αλγόριθμο της μηχανής αναζήτησης στο να μας παρουσιάζει στο επόμενο χρονικό διάστημα διαφημίσεις με σχετικά προϊόντα. Κατά τον ίδιο τρόπο , όταν διαβάζουμε για συγκεκριμένα πράγματα στο διαδίκτυο , ο αλγόριθμος μας εμφανίζει μόνο σχετικές ειδήσεις και απόψεις. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα καθώς δημιουργεί στειρωμένο περιβάλλον αντίληψης και διαστρεβλωμένη εικόνα της γενικής κατάστασης. Αλλά για αυτό το φαινόμενο έχω γράψει σε παλιότερο άρθρο μου («Το στρες της υπερπληροφόρησης»).

Υπάρχει άραγε κάποιος παρόμοιος αλγόριθμος στον εγκέφαλο μας , ο οποίος «διαχειρίζεται» τις επόμενες σκέψεις μας;

Η απάντηση είναι ναι υπάρχει. Είναι όλα τα φίλτρα που δημιουργούν οι γνωστικές μας προκαταλήψεις, και οδηγούν την σκέψη μας σε όσα θα απορροφήσει, όσα θα κρίνει, και όσα θα απορρίψει. Ουσιαστικά οι προκαταλήψεις μας οι γνωστικές είναι αυτές που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα μας.

Ο κυκλικός μηχανισμός που δημιουργείται στο μυαλό μας, και είναι παρόμοιος με τον αλγόριθμο του διαδικτύου, είναι ότι οι γνωστικές μας προκαταλήψεις δημιουργούν την σκέψη μας , διαστρεβλώνοντας πολλές φορές την πραγματικότητα μας (εδώ έρχεται συχνά και η ψυχολογική δυσφορία), επιβεβαιώνοντας όμως τις αρχικές προκαταλήψεις και ενισχύοντας τελικώς το νοητικό μας φίλτρο το οποίο την επόμενη στιγμή θα αποδεχθεί ή απορρίψει πολύ ευκολότερα, αμεσότερα και παρακάμπτοντας την όποια κρίση. Αυτό δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε «φούσκα φίλτρο» , ένα φίλτρο το οποίο με την πάροδο του χρόνου ευθυγραμμίζει πληροφορίες, γνώση, ερεθίσματα και συναισθήματα, μόνο όταν αυτά είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα με της γνωστικές μας προκαταλήψεις. Εδώ το άτομο από ψυχολογική και κοινωνική πλευρά είτε παρουσιάζεται πλέον σαν ένα άκαμπτο σε ιδέες και συμπεριφορά άτομο το οποίο θεωρεί μόνο εαυτόν σωστό και εμφανίζεται συμπεριφορικά σε μια κλίμακα από εγωιστικής ως ναρκισσιστικής κακοποιητικής συμπεριφοράς, είτε η ψυχολογική δυσφορία του έχει ενταθεί σε τέτοιο βαθμό που το οδηγεί σε αναζήτηση βοήθειας αφού ψυχική του δυσλειτουργία εκφράζεται πλέον με ψυχολογική ασθένεια, η οποία πολλές φορές εκφράζεται και σωματικά. Το ποιες από τις δύο τύπους θα εκφράσει το άτομο εξαρτάται από την προυπάρχουσα ψυχική του υγεία, και ένα σύνολο χαρακτηριστικών που ορίζουν την προσωπικότητα του. Στην πρώτη περίπτωση βλάπτεται η ψυχική και σωματική υγεία των γύρω του, στην δεύτερη η υγεία του ιδίου.

Για να μην παγιδευτείτε στα ψυχικά σας φίλτρα, ως απλή συμβουλή θα σας έλεγα να επιβραδύνετε, να αμφισβητήστε τις σκέψεις σας και να αναζητάτε πάντα και εναλλακτικές απόψεις. Όταν μάλιστα αυτές σας δίνονται από τρίτους, αυξάνεται και την κοινωνικότητα σας οπότε είστε διπλά κερδισμένοι.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Πηγές:

https://hci.stanford.edu/courses/cs047n/readings/The_Filter_Bubble.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2451958822000604

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26649923/