Το σημαντικότερο λάθος που κάνουμε όμως σχεδόν όλοι απέναντι σε ένα λάθος είναι η ερμηνεία του ως το τέλος μιας κατάστασης κι όχι ως η αφετηρία αλλαγής ή βελτίωσης της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιδρούμε περισσότερο παθητικά και με διάθεση καταθλιπτική απέναντι στο λάθος αντί της ενεργητικής αντίδρασης πιθανόν και με κάποιο ενθουσιασμό προς την πίστη για αλλαγή.
Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι κάθε αντίδραση μας απέναντι στο λάθος μας, μας εκπαιδεύει εκ νέου στην διαχείριση μελλοντικών μας λαθών, που αναπόφευκτα θα συμβούν κι αυτό είναι στην ανθρώπινη φύση μας. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην υιοθετούμε οπτικές αντιμετώπισης που γεννούν ντροπή, ενοχή, ρίχνουν την αυτοεκτίμηση μας και μας γεμίζουν μια αίσθηση αδυναμίας για το επόμενο.
Τα λάθη μας είναι περισσότερο ένα πεδίο διεύρυνσης των επιλογών μας μέσω της ανάπτυξης των γνώσεων μας για την ανακάλυψη περισσότερων και πιο εφαρμόσιμων επιλογών ανα κατάσταση.
Και έτσι πρέπει να τα βλέπουμε.
Mersinias Thomas, TEDx Speaker
Clinical Psychologist, Mental Health Counselor
©www.mersinias.gr
Αναφορές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30138671/