Ο τραυματικός δεσμός στην κακοποιητική σχέση

Ο τραυματικός δεσμός αναφέρεται στο σχηματισμό ενός ισχυρού συναισθηματικού δεσμού, σχεδόν αδιάσπαστου, λόγω επαναλαμβανόμενων κύκλων βίας, μεταξύ θύματος και θύτη (είτε είναι σύντροφος, ερωτικός παρτενέρ, φίλος/φίλη, σύζυγος ή κάποιες φορές κι ένας εντελώς άγνωστος). Το γεγονός ότι η κακοποίηση έρχεται συχνά σε κύκλους – πράγμα που πολύ απλά σημαίνει ότι η βία διανθίζεται προοδευτικά με θετική ενίσχυση εξηγεί, εν μέρει, γιατί τα θύματα δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τους κακοποιητές τους. Χαρακτηριστική συμπεριφορά αποτελεί η αντιστροφή εξουσίας εντός της σχέσης, στην οποία ο θύτης αφού βλάψει το θύμα, μπορεί να ζητήσει συγγνώμη εκλιπαρώντας για συγχώρεση ή να συμπεριφέρεται με μεγάλη αγάπη και εκπληκτική τρυφερότητα. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, εμφανίζεται ο επόμενος κύκλος βίας, μπερδεύοντας κι αποπροσανατολίζοντας το θύμα.

Ένας άλλος λόγος που τα θύματα κακοποίησης δεν φεύγουν έχει να κάνει με τη χαμηλή αυτοεκτίμησή τους. Καθώς η κακομεταχείριση συνεχίζεται, τα θύματα -με την αυτοεκτίμησή τους διαβρωμένη- βρίσκονται σε μια ολοένα και πιο ανίσχυρη και εξαρτημένη θέση.

Ο τραυματικός δεσμός έχει τρεις διαστάσεις:

Σύνδρομο Στοκχόλμης: Σχετίζεται με διαπροσωπικό τραύμα, γνωστικές διαστρεβλώσεις (π.χ. εξορθολογισμός, αυτοκατηγορία, βλέποντας τον θύτη ως θύμα), μη ρεαλιστική ελπίδα να γίνουν καλύτερα τα πράγματα από μόνα τους, πιστεύοντας ότι η αγάπη θα αποτρέψει την επόμενη επιθετικότητα του θύτη. Αυτές οι συμπεριφορές είναι ουσιαστικά δυσλειτουργικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης, οι οποίοι αυξάνουν τον τραυματικό δεσμό.

Ψυχολογική Δυσλειτουργία: Σχετίζεται με κατάθλιψη, διαπροσωπικές δυσκολίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απώλεια της αίσθησης του εαυτού και πολλά συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως στην οριακή διαταραχή προσωπικότητας, όπως ο φόβος της εγκατάλειψης ή η μη εύρεση συντρόφου αγάπης μετά την έξοδο από την καταχρηστική σχέση.

Εξάρτηση από την αγάπη ως προκατάληψη: Σχετίζεται με την υπόθεση ότι η επιβίωση εξαρτάται από την εύρεση συντρόφου, ότι η ατομικότητα δεν μπορεί να είναι αυθύπαρκτη αξία για κανέναν, κι από την διαιώνιση του είδους ως ανάγκη ενστίκτου.

Αυτοί οι εξορθολογισμοί που συμβαίνουν στον τραυματικό δεσμό, δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη. Με την αυτοεκτίμησή τους και την αίσθηση του εαυτού τους που διαβρώνεται από την κακοποίηση, τα θύματα δυσκολεύονται να δημιουργήσουν αυτοσυμπόνια και αντίθετα είναι επιρρεπείς στην ενοχή, την αυτοκατηγορία και την αυτοθυσία.

Όχι μόνο τα θύματα της βίας από στενούς συντρόφους τείνουν να αισθάνονται ανάξια σεβασμού, καλοσύνης και αγάπης, αλλά πολλοί πιστεύουν επίσης ότι δεν θα βρουν ποτέ κάποιον που να τους φέρεται καλά.

Δεδομένου ότι τα θύματα πιστεύουν επιπλέον ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους (λόγω μειωμένης δυνατότητας πρακτικής αυτονομίας), δυσκολεύονται εξαιρετικά να εγκαταλείψουν την τοξική σχέση και ως αποτέλεσμα συνεχίζουν να υποφέρουν σταθερά. Εκτός φυσικά, αν αναζητήσουν βοήθεια ειδικού , μπούνε σε ψυχοθεραπεία, και προσπαθήσουν να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Αναφορές:

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/02654075221106237

https://www.researchgate.net/publication/361048124_Traumatic_bonding_in_victims_of_intimate_partner_violence_is_intensified_via_empathy

 

Mersinias Thomas, TEDx Speaker

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr