Πως τα άλογα δρουν θεραπευτικά

Με το περήφανο ανάστημά τους, την ταχύτητα τους, τον συνδυασμό ηρεμίας και δύναμης, τα άλογα έχουν εμπνεύσει τον άνθρωπο εδώ και αιώνες. Σε πίνακες ζωγραφικής, σε ταινίες, σε βιβλία, αποτέλεσαν σύμβολα πίστης και αγάπης.

Το άλογο έχει ένα υπερ-ανεπτυγμένο ένστικτο απέναντι στον κίνδυνο και την επιθετικότητα. Θα αντιληφθούν τον αρνητισμό πολύ πριν αυτός εκφραστεί στην οποιαδήποτε μορφή του. Για αυτό και συνήθως οι εκπαιδευτές στους αρχάριους αναβάτες λένε χαριτολογώντας « είσαι καλός άνθρωπος; Εάν ναι μην το φοβάσαι το άλογο».

Τα άλογα έχουν συμπεριληφθεί στο φάσμα της θεραπείας του ανθρώπου εδώ και δεκαετίες. Ένα άρθρο στο Διεθνές Περιοδικό Κλινικής και Υγείας Ψυχολογίας (Rothe, Vega, Torres, Soler, & Pazos, 2005) προσφέρει κάποιες ενδείξεις. Τα άλογα έχουν χρησιμοποιηθεί στη Θεραπεία Υποβοηθούμενης από τα ζώα (AAT) από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στην ψυχοθεραπεία που διευκολύνεται από τα ιπποειδή, η αλληλεπίδραση με τα άλογα βοηθά τους ασθενείς να διερευνήσουν τα συναισθήματά τους.

Έχοντας επίγνωση των συναισθηματικών ενεργειών, τα άλογα αισθάνονται αυτό που νιώθουμε, μερικές φορές καλύτερα από ότι το κάνουμε εμείς. Με λίγα καλά επιλεγμένα λόγια, και ένα επιτηδευμένο χαμόγελο, ίσως μπορέσουμε να αποκρύψουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα από κάποιο άλλο άτομο. Μπορούμε ακόμη να κρύψουμε τα βαθύτερα συναισθήματά μας από τον εαυτό μας. Αλλά δεν μπορούμε να ξεγελάσουμε ένα άλογο. Τα άλογα μπορούν να αισθανθούν συναισθήματα που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της συνειδητοποίησης μας και να τα αντικατοπτρίζουν πίσω σε εμάς, δείχνοντάς μας αυτό που αποφεύγαμε. Τα άλογα είναι ειλικρινείς και παρόντες θεραπευτές, απαντώντας ανοιχτά χωρίς πρόφαση σε κάθε «αίτημα».

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με ένα τέτοιο ευαίσθητο ζώο απαιτεί χρόνο, χρόνο που μπορεί να γίνει μια διαδικασία επούλωσης και ενδυνάμωσης. Επί σειρά ετών, παιδιά με μια σειρά θεμάτων, όπως η ADHD, ο αυτισμός, οι διατροφικές διαταραχές, η κατάχρηση, η κατάθλιψη και το άγχος, έχουν επωφεληθεί από την θεραπεία με άλογα. Οι πολλοί τρόποι αλληλεπίδρασης με ένα άλογο – απο την σίτιση, τη φροντίδα και τον καθαρισμό του, την βόλτα-οδήγηση του σε μια μακρά γραμμή, βοηθά να αναπτυχθεί σταδιακά η αυτογνωσία και η αυτοεκτίμηση αυτών των παιδιών. Όταν επικοινωνούν με ένα άλογο, μαθαίνουν υπομονή, προσοχή, συμπόνια και ευθύνη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού τους και των άλλων (Rothe et al, 2005). Όπως υποστηρίζει η μελέτη, ένας θεραπευτικός δεσμός με ένα άλογο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη "αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σεβασμού, στοργής, ενσυναίσθησης, άνευ όρων αποδοχής, εμπιστοσύνης, προσωπικής επιτυχίας, υπευθυνότητας, βεβαιότητας, επικοινωνιακών δεξιοτήτων και αυτοέλεγχου" (Rothe et al, 2005, σελ. 376).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιπποθεραπεία για όποιον ενδιαφέρεται στους παρακάτω συνδέσμους. Αντίστοιχα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και οι δυο παραπομπές αφορούν συλλόγους με ανθρώπους που έχουν αφιερώσει την ζωή τους σε αυτό το κομμάτι και κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά:

https://www.hippolysis.gr/

https://ippotherapeia.gr/

©www.mersinias.gr