Η Διαχείριση των αρνητικών μας σκέψεων

Σχεδόν σε κάθε ψυχοθεραπεία , αργά η γρήγορα έρχονται οι αμφιβολίες του ασθενή για τον ίδιο του τον εαυτό , την ικανότητα του να καλυτερέψει τα πράγματα, κι αν τελικά αξίζει να το προσπαθήσει. Σκέψεις όπως «δεν θα αλλάξω ποτέ», «η ζωή μου είναι ένα χάος» και άλλες παρόμοιες έρχονται στον μυαλό του χωρίς να τις θέλει. Η βάση όλων αυτών των σκέψεων είναι η ανασφάλεια που νοιώθει. Κι εδώ έρχεται ένα μεγάλο κομμάτι της δικής μου δουλειάς, να τον κάνω αρχικά να νοιώσει ασφαλής.

Αρνητικές κι ανασφαλείς σκέψεις δεν κάνουν (μόνο) οι ανασφαλείς άνθρωποι. Κάνουμε όλοι ή σχεδόν όλοι οι άνθρωποι όταν βρεθούμε σε μια μη ασφαλή για εμάς κατάσταση. Εάν επιτρέψουμε σε αυτές να μας κυριεύσουν τότε αυτές θα καθορίσουν τις ενέργειές μας και εμείς σίγουρα θα απομακρυνθούμε από το σημαντικό για εμάς, τον στόχο μας.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα στο να τροποποιήσουμε τις σκέψεις μας είναι να χρησιμοποιήσουμε πιο ήπιες εκφράσεις, κι αυτό γιατί οι αρνητικές σκέψεις είναι κι απόλυτες. Για παράδειγμα: εάν η σκέψη «δεν είμαι καλός» που περιλαμβάνει μια αίσθηση αρνητικού αποτελέσματος και αδιεξόδου, αντικατασταθεί με την σκέψη «δεν είμαι αρκετά καλός» αυτόματα μου δίνει την αίσθηση αναζήτησης σε τι άλλο θα μπορούσα να είμαι καλύτερος.

Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι στην διαχείρισή των αρνητικών μας σκέψεων είναι να διαχωρίζουμε την σκέψη από το ρεαλιστικό αποτέλεσμα, που συνήθως είναι επερχόμενο, δεν έχει ακόμα συμβεί. Ανησυχούμε για κάτι που θα συμβεί, κι όχι για κάτι που συνέβη.

Οι άνθρωποι τέλος, πειθόμαστε εύκολα από αυτά που νοιώθουμε γιατί είναι έντονα, χωρίς να εξετάζουμε εάν είναι αληθή ή όχι. Πολλές φορές όμως όσα αισθανόμαστε απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και την αντικειμενικότητα των καταστάσεων που βιώνουμε.

Η εμπειρία μου , μου έχει δείξει ότι στις αρνητικές σκέψεις δεν έχει τόσο σημασία τελικά του πόσο αρνητικές αυτές είναι, αλλά του πόσο δυσλειτουργικές για τον ίδιο τον ασθενή. Υπάρχουν και θετικές σκέψεις που μπορεί να γίνουν δυσλειτουργικές για τον ίδιο ή να του δημιουργήσουν πρόβλημα, για παράδειγμα μια υπεραισιοδοξία μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε απόσταση από την πραγματικότητα που θα φέρει μια ισχυρή απογοήτευση πάνω σε ένα θέμα πχ επαγγελματικό ή ερωτικό. Για αυτό το κυρίαρχο ερώτημα δεν είναι εάν μια σκέψη είναι αρνητική αλλά είναι αυτή η σκέψη λειτουργική για το άτομο;

©www.mersinias.gr