Ευαισθησία ή Κατάθλιψη;

Η Κατάθλιψη στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, είναι μια κατάσταση ησυχίας, στεναχώριας και μοναξιάς που κάποιοι «άτυχοι» άνθρωποι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ζωή τους. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή. Η Κατάθλιψη είναι μια ιδιαιτέρως ανήσυχη κι επιβλαβής κατάσταση για την ανθρωπότητα σήμερα, κι απασχολεί πολλούς περισσότερους ανθρώπους από όσους ίσως πιστεύουμε: πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί, και κοντά στα 25 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

 

Όταν το άτομο βρίσκεται στην κατάθλιψη δείχνει ανίκανο να έρθει σε θετική  επαφή με τους γύρω του. Έλκεται από στενάχωρες καταστάσεις, άσχημα γεγονότα, άλλα αρνητικά πράγματα, και ουσιαστικά ανακυκλώνει το δυσάρεστο συναίσθημα που νοιώθει , με ένα μικρό αλλά θαυματουργό για το ίδιο, τρικ: εστιάζει στην μεγαλύτερη φαινομενικά στεναχώρια γύρω του, γιατί αυτό ανακουφίζει υποσυνείδητα τα αισθήματα του ίδιου.  Όταν αυτό σταδιακά αρχίσει πλέον να μην λειτουργεί αρχίζει η απομόνωση. Δραστηριότητες που μέχρι χθές ήταν αρεστές, πλέον δεν του λένε τίποτα. Κι εκεί έχει πλέον μπεί το άτομο στην Κατάθλιψη. Προτιμά να κοιμάται περισσότερες ώρες και αν είναι δυνατόν κι όλη μέρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μεγάλο ποσοστό ατόμων με Κατάθλιψη όταν τα ρωτάς τι πραγματικά θα ήθελαν να γίνει, σου απαντούν "να κοιμηθώ πολλές ώρες και όταν σηκωθώ να είμαι ξεκούραστος και να νοιώθω καλά".

Το πρόβλημα είναι ότι το στάδιο που τελικά γίνεται αντιληπτό απο το άτομο το πρόβλημα της κατάθλιψης ως πραγματικότητα, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Κι εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Ευαισθησία ή πρόβλημα κατάθλιψης;

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι με καταθλιπτική διάθεση έχουν βάλει  στον εαυτό τους την ταμπέλα του ευαίσθητου ή και ρομαντικού ατόμου εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο,  κάθε τους άσχημη διάθεση όσο συχνά κι αν αυτή συμβαίνει , θεωρώντας την έτσι και φυσιολογική. "Είμαι ευαίσθητος, για αυτό έχω άσχημη διάθεση", "Είμαι ρομαντική, λογικό να λυπάμαι συχνά ". Νοιώθουν καλά όσο λυπούνται και ασχολούνται με πράγματα του παρελθόντος, γιατί αυτά δεν απαιτούν και καμία αλλαγή. Όσο δεν αλλάζουν νοιώθουν καλά, κι όσο νοιώθουν καλά δεν αλλάζουν. Ο φαύλος κύκλος τους, δείχνει απροσπέραστος.

Η ευαισθησία δεν αφορά διάθεση. Η δεν αφορά μόνο διάθεση. Αν είμαι ευαίσθητος , κάνω πράξη την ευαισθησία μου, βοηθώντας εκεί που πρέπει. Εάν  λυπάμαι για κάτι , και ψάχνω κι εφαρμόζω δράσεις για να βοηθήσω, προφανώς  κι είμαι ένας ευαίσθητος άνθρωπος. Σε περίπτωση όμως που η ευαισθησία μου «συνοδεύεται» σχεδόν πάντα από την αδράνειά μου και μόνο, ίσως είναι η στιγμή να εξετάσω την καταθλιπτική  μου διάθεση με έναν ψυχολόγο της επιλογής μου. Γιατί τότε μιλάμε όντως για Καταθλιπτική διάθεση , κι όχι για ενα καλό χαρακτηριστικό του χαρακτήρα μας.

©www.mersinias.gr