Ο κανόνας 20-20-20 ως τεχνική μείωσης στρες

Η κατάσταση καραντίνας έχει δημιουργήσει πίεση και άγχος στους περισσότερους. Ο περιορισμός εξωτερικών μετακινήσεων και δραστηριοτήτων , φέρνει σε όλους περισσότερη ενασχόληση μπροστά στην οθόνη (κινητό, υπολογιστής, τηλεόραση) , κάτι το οποίο επιφέρει πρόσθετο στρες. Αυτό προκαλεί πολύ συχνά το Computer vision syndrome (CVS), το οποίο έχει επιπτώσεις και ψυχολογικές και οργανικές.

Η εφαρμογή του κανόνα 20-20-20 μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψετε το CVS και να μειώσετε το άγχος και την ψυχολογική πίεση. Πρακτικά η εφαρμογή του είναι εύκολη, ο κανόνας απλά λέει ότι για κάθε 20 λεπτά που περνάτε μπροστά σε μια οθόνη, κάνετε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων και κοιτάτε κάτι που απέχει 20 μέτρα από εσάς, το οποίο χαλαρώνει τους μυς των ματιών για 20 δευτερόλεπτα και δίνει στον εγκέφαλό σας μια πολύ απαραίτητη ανάπαυλα. Μπορείτε να θέσετε μια υπενθύμιση, ένα αναδυόμενο παράθυρο για να κρατάτε ακριβώς τον χρόνο ώστε κάθε 20 λεπτά να μετακινήστε από την θέση σας. Χρειάζονται 20 δευτερόλεπτα για να χαλαρώσουν πλήρως τα μάτια σας. Κάθε 20 λεπτά λοιπόν , για 20 δευτερόλεπτα κάνετε μερικά βήματα στον χώρο που βρίσκεστε, βάλτε ένα ποτήρι νερό και πιείτε, κοιτάξτε έξω από ένα παράθυρο – προτιμήστε αυτό με την πιο μακρινή θέα.

Η παρατεταμένη έκθεση με την οθόνη, έχει χαρακτηριστεί ως «το νέο κάπνισμα». Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η παρατεταμένη επαφή και μάλιστα στην ίδια θέση μπορεί να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα όπως μυοσκελετικά, πχ πόνος στην πλάτη και τον αυχένα. Έχει συνδεθεί ακόμη και με σοβαρές ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι έχει ίσως ακόμη και χειρότερες επιπτώσεις στην υγεία από τις επιπτώσεις του τσιγάρου.

Σε όποιο βαθμό κι αν ισχύουν οι άσχημες επιπτώσεις της παρατεταμένης έκθεσης σε οθόνη , ο κανόνας 20-20-20 είναι μια πρακτική εύκολη και άμεσα εφαρμόσιμη τεχνική , η οποία βοηθά αποτελεσματικά στην μείωση του στρες , και όχι μόνο.

Μερσινιάς Θωμάς

TEDxspeaker, ClinicalPsychologist

©www.mersinias.gr