Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή στον εγκέφαλο

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ εμπίπτει στους εθισμούς. Κι είναι γνωστό κι ευρέως παρατηρημένο ως σήμερα , το πόσο επηρεάζει τις ήπιες και λειτουργικές συμπεριφορές του ατόμου. Κάθε εξαρτημένο άτομο, μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο εθισμού-κατανάλωσης αλκοόλàαλλαγής συμπεριφοράς προς το χειρότεροàλήψη εκ νέου αλκοόλ ως ανακούφιση σε αυτές τις αλλαγές.

Τώρα οι επιστήμονες με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο Brain Behavior and Immunity (Φεβ 2023), αποδεικνύουν ότι η ιντερλευκίνη 1β (1L -1β), μια πολυ-λειτουργική κυτοκίνη που ρυθμίζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις του οργανισμού μας, εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα στον εγκέφαλο ποντικών εξαρτημένων από το αλκοόλ και προκαλεί φλεγμονές στον εγκέφαλό τους , σε τμήματα ειδικά του οποίου είναι καθοριστικά στην λήψη αποφάσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καθηγήτρια νευροεπιστήμονας και επικεφαλής των ερευνών Marisa Roberto, PhD, Schimmel Family Chair of Molecular Medicine, «Αυτές οι φλεγμονώδεις αλλαγές στον εγκέφαλο θα μπορούσαν να εξηγήσουν μερικές από τις επικίνδυνες αποφάσεις και την παρορμητικότητα που βλέπουμε σε άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ». Αυτό που είναι συναρπαστικό με την συγκεκριμένη έρευνα, είναι ότι δίδεται μια πιθανότητα αντιμετώπισης της διαταραχής χρήσης αλκοόλ με υπάρχοντα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που στοχεύουν στην οδό 1L-1β. Και σε αυτό πλέον τον τομέα έχουν στρέψει τα πειράματά τους οι επιστήμονες.

Αυτό που ενδιαφέρει το σύνολο του πληθυσμού από την συγκεκριμένη έρευνα είναι φυσικά η σοβαρή φλεγμονή που προκαλεί στον εγκέφαλο η υπερκατανάλωση αλκοόλ , και θα πρέπει να αποτελέσει ακόμη έναν παράγοντα προς την κατεύθυνση της διαχείρισης του εθισμού που αυτό προκαλεί.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

 

Αναφορές:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S088915912300051X?via%3Dihub

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36863493/