Η αύξηση της συναισθηματικής μας νοημοσύνης, βελτιώνει και την ψυχική μας ευεξία

Αν κι από τους περισσότερους πιστεύεται ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι που έχεις ή δεν έχεις, αυτό δεν ισχύει. Είναι ένα χαρακτηριστικό , μια δεξιότητα η οποία μπορεί όχι μόνο να οικοδομηθεί, αλλά και να βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό. Η βελτίωση της , όχι μόνο βελτιώνει τις σχέσεις μας, αλλά και την προσωπική ψυχική μας ευεξία. (University of Catania, 2022)

Στην πλειονότητα των καταστάσεων που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος καθημερινά υπάρχουν δυο τουλάχιστον επιλογές, τις οποίες οι περισσότεροι αγνοούν γιατί δεν έχουν εκπαιδευτεί να αναζητούν, και το αποτέλεσμα είναι να εισέρχονται σε μια κατάσταση άμυνας , στην οποία πλέον ως επίλυση φαντάζει μόνο η δικαίωση τους. Το κλειδί της αντιμετώπισης κάθε κατάστασης είναι στο να βρούμε πράγματι τις επιλογές που έχουμε, και να επιλέξουμε αυτήν που θα είναι λιγότερο κακή στην δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτή είναι μια ορθολογιστική προσέγγιση , έναντι της συναισθηματικής πρώτης περίπτωσης , στην οποία το μόνο ζητούμενο είναι να αμυνθούμε και να έχουμε δίκιο. Συνοπτικά δηλαδή , η ευελιξία στην ερμηνεία και διαχείριση των συναισθημάτων , είναι ένας πολύ κεντρικός άξονας για την ύπαρξη μιας καλής ψυχολογικής προσαρμογής σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Η ποιότητα της συναισθηματικής νοημοσύνης που έχουμε , είναι σημαντικός δείκτης αλλά όχι ο μόνος. Επίσης σημαντικός δείκτης είναι η ποσότητα της. Εάν έχουμε αρκετά υψηλή. Εάν δεν έχουμε, τότε συμπεριφερόμαστε πανομοιότυπα σε διαφορετικά είδη καταστάσεων , χωρίς φυσικά να επωφελούμαστε.

Για να αυξήσουμε την συναισθηματική μας ευεξία, πρώτο βήμα είναι να διαπιστώσουμε ότι αυτή χρειάζεται όντως βελτίωση. Ένας τρόπος είναι αυτό που προανέφερα, η παρατήρηση εάν δρούμε με τον ίδιο τρόπο σε διαφορετικές καταστάσεις. Ένα δεύτερο βήμα είναι να ζυγίζουμε το μεγαλύτερο όφελος για εμάς, μικτών καταστάσεων. Είναι οι καταστάσεις που για τους περισσότερους είναι οι δυσκολότερες στην διαχείριση. Πχ πάω σε μια εκδήλωση την οποία επιθυμώ κι ανυπομονώ αλλά θα δω άτομα που δεν μου είναι αρεστά. Ή λαμβάνω από έναν άνθρωπο που αγαπώ πολύ, μια πρόταση ή ένα δώρο που δεν μου αρέσει καθόλου. Πως θα τα διαχειριστώ αυτά;

Ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι να αντιληφθώ ότι οι αντιδράσεις μου είναι βασικά δυο απέναντι στο οποιοδήποτε συναίσθημα οι καταστάσεις μου προκαλούν. Είναι η καταστολή, και η έκφραση. Είτε θα το εκφράσω με την αντίδραση μου, είτε θα το καταστείλω με την αποδοχή μου. Εδώ έρχεται η επιλογή του μεγαλύτερου οφέλους για μένα. Πέρα από το καταστασιακό όφελος, πχ στο προηγούμενο παράδειγμα δεν θα αντιδράσω σε ένα δώρο που δεν μου αρέσει για να μην πικράνω το άτομο που αγαπώ, υπάρχει ένα σταθερό και βασικό όφελος στο οποίο όσο περισσότερο προσανατολιζόμαστε, τόσο αυξάνουμε και την δεξιότητα της συναισθηματικής μας νοημοσύνης. Είναι να χρησιμοποιούμε με τέτοιο τρόπο τα συναισθήματα που προκαλεί κάθε κατάσταση, ώστε να προάγουμε την ψυχολογική μας υγεία και να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας γύρω μας.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

 

Αναφορές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35712790/

https://www.mdpi.com/1660-4601/19/1/456