Χρόνιος πόνος και Ψυχολογικά προβλήματα

Τα άτομα που ζουν με χρόνιο πόνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές χρήσης ουσιών. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να επηρεάσει πολύ σοβαρά τον ύπνο, να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα άγχους, και να συμβάλει στην κατάθλιψη και στην επιδείνωσή της. Υπολογίζεται ότι το 35% έως 45% των ατόμων με χρόνιο πόνο, βιώνουν κατάθλιψη. Ο πόνος μπορεί επίσης να είναι ένα κοινό σύμπτωμα μεταξύ των ατόμων με Αγχώδη διαταραχή (οποιουδήποτε υποτύπου). Το Άγχος, η Κατάθλιψη αλλά και άλλες διαταραχές της διάθεσης εμφανίζονται παράλληλα με τον χρόνιο πόνο, και συνήθως από καταστάσεις όπως ινομυαλγία, προβλήματα στην πλάτη ή την μέση, ημικρανίες, αλλά και αρθρίτιδα.

Έρευνες που χρησιμοποιούν λειτουργική απεικόνιση υποδηλώνουν ότι οι διαταραχές ψυχικής υγείας και ο χρόνιος πόνος μοιράζονται και βιολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι συμβάλλουν στη διασύνδεση τους. Ένα απλό παράδειγμα της διασύνδεσης αυτής είναι ότι η κατάθλιψη μπορεί να κάνει ένα άτομο πιο ευαίσθητο στον πόνο και την αίσθησή του.

Μεταξύ 2015 και 2019, περισσότερα από 160.000 άτομα που χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου της Ψυχικής Υγείας στην Αμερική αυτοπροσδιορίστηκαν ότι ζουν με χρόνιο πόνο. Τα άτομα που ανέφεραν ότι είχαν χρόνιο πόνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν παράλληλες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως έντονο Άγχος, σοβαρή Κατάθλιψη, Διπολική διαταραχή και Μετατραυματικό στρες. Για παράδειγμα, μεταξύ των ατόμων που έκαναν τον έλεγχο για κατάθλιψη, το 47% αυτών με χρόνιο πόνο ήταν θετικοί για σοβαρή κατάθλιψη σε σύγκριση με το 36% αυτών χωρίς χρόνιο πόνο.

Όταν ο χρόνιος πόνος και οι διαταραχές ψυχικής υγείας συμβαίνουν μαζί, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται και οι δύο καταστάσεις. Ορισμένες θεραπείες και προσεγγίσεις μπορεί να βοηθήσουν τόσο την ψυχική υγεία όσο και τις καταστάσεις πόνου, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών ψυχοθεραπείας και χαλάρωσης. Τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντικαταθλιπτικών, μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία και των δύο καταστάσεων. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, η καλή διατροφή και ο επαρκής ύπνος επίσης είναι εξαιρετικά χρήσιμες τόσο για τη διαχείριση του πόνου όσο και για τη βελτίωση των όποιων συμπτωμάτων Ψυχικής υγείας.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Αναφορές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5472077/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27344405/