Οι διαφορετικές αντιδράσεις ανδρών και γυναικών στο Άγχος

Το άγχος ενεργοποιεί την αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα στο σύνολο τους, για αυτό και επηρεάζει διαφορετικά το κάθε άτομο. Αν και δεν είναι καθολικά το άγχος επιβλαβές, κάποια μορφή του μπορεί να είναι ως και ευεργετική, το χρόνιο ή τοξικό άγχος , αυτό που οδηγεί σε δυσλειτουργία του ατόμου, συμβάλει στην γενικότερη επιδείνωση της υγείας μας.

Διαφορετική αντιμετώπιση στο άγχος όμως, πέρα από την καθαρά εξατομικευμένη αντίδραση , παρατηρούμε και ανάμεσα στα Φύλα. Οι άντρες και οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στο άγχος επειδή ο εγκέφαλός τους είναι συνδεδεμένος διαφορετικά , και ως εκ τούτου κινδυνεύουν από διαφορετικές ασθένειες που σχετίζονται με το στρες. Για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα του χρόνιου στρες, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα εθισμού (Bruce McEwen, Ph.D., Rockefeller University).

Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να βιώσουν επιπτώσεις σε γνωστικές διαδικασίες, όπως η μνήμη τους, πράγμα που δεν παρουσιάζεται στον ίδιο βαθμό στις γυναίκες. Οι γυναίκες από την άλλη είναι πιο πιθανό να βιώσουν μια κατάσταση υπερδιέγερσης. Η υπερδιέγερση είναι η κατάσταση του να είσαι συνεχώς «στα άκρα» που συμβάλλει σε διαρκή ανησυχία , αλλά και προβλήματα τόσο συγκέντρωσης όσο και ύπνου. Στις γυναίκες, οι ορμόνες των οιστρογόνων δείχνουν να παίζουν ρόλο στον περιορισμό των επιπτώσεων του στρες στη γνωστική λειτουργία τους.

Επίσης μια σημαντική αντιμετώπιση του Άγχους παρουσιάζεται στον εργασιακό χώρο: ενώ οι γυναίκες , με έναν υποστηρικτικό προϊστάμενο και πλαίσιο εργασίας, παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα άγχους, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους άντρες. Στην απέναντι πλευρά, όταν υπάρχει αυστηρός έλεγχος της εργασίας, τα επίπεδα στρες αυξάνονται στους άντρες αλλά όχι στις γυναίκες.

Οι διαφορές στις αντιδράσεις στο άγχος είναι σημαντικές για την κατανόηση της διαφοράς στην ευαισθησία ανδρών και γυναικών γενικότερα στις ψυχικές ασθένειες. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται μελλοντικά για τον περιορισμό των επιπτώσεων του στρες θα είναι χρήσιμο να εστιάσουν στη σύγκριση του τρόπου με τον οποίο το άγχος επηρεάζει διαφορετικά τα φύλα, κι αυτό πιθανότατα να οδηγήσει και σε μια καλύτερα προσανατολισμένη θεραπεία για τις φυλετικές ψυχιατρικές διαταραχές, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άνδρες ασθενείς.(Dr.Debra Bangasser Professor of Neuroscience, Georgia State University).

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Αναφορές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28974457/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29554201/