Αναζήτηση εργασίας και Άγχος

Η αναζήτηση εργασίας είναι πάντα μια αγχωτική διαδικασία καθώς ουσιαστικά προσπαθείς να προωθήσεις τον εαυτό σου σε αρκετά άγνωστα άτομα και περιβάλλοντα , σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις σημερινές δε συνθήκες , που οι προσφερόμενες εργασίες είναι ελάχιστες και οι απαιτήσεις τον εργοδοτών έχουν ανέβει κατακόρυφα, η όλη αυτή διαδικασία για τον άνεργο , θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και τρομακτική .

Τι μπορεί να κάνει κάποιος λοιπόν που βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας ώστε να μπορέσει να κρατά το άγχος του, τουλάχιστον σε φυσιολογικά επίπεδα;

  • Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική λέμε, κι αυτό ισχύει. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι, είναι ότι αυτή η πρώτη εντύπωση διαμορφώνεται στα 8-10 λεπτά της συνάντησής μας με κάποιον. Εάν σε αυτά τα πρώτα 8 με 10 λεπτά σχηματιστεί μια θετική εντύπωση, οι πιθανότητες αυτή η εντύπωση να επικρατήσει στην υπόλοιπη συνάντησή μας, είναι περισσότερες από 80%. Συνεπώς θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι ουσιαστικά θα «κριθούμε» για δέκα λεπτά, κι όχι για την μία ή μιάμιση ώρα της συνέντευξης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε έναν fakeκαλό εαυτό, γιατί αυτό θα δυσκολέψει εμάς φυσικά στην υπόλοιπη ώρα. Αρκεί να είμαστε χαμογελαστοί, ευχάριστοι και να συμπεριφερόμαστε φυσικά.
  • Μην προετοιμάζεστε μέρες πριν για μια συνέντευξη όσο σημαντική κι αν είναι η εταιρία που θα την δώσετε. Μια πρόωρη προετοιμασία, σας οδηγεί ασυναίσθητα στην υιοθέτηση ρόλου  θεατρικού που σας αγχώνει σε τέτοιο βαθμό που όταν βγείτε στην…σκηνή θα τον έχετε ξεχάσει και η συνέντευξη θα αποτύχει παταγωδώς.  Η σωστή προετοιμασία αφορά μόνο στο να έχετε ξεκουραστεί αρκετά το προηγούμενο βράδυ και να είστε καθαροί κι ευπαρουσίαστοι.
  • Μην προσπαθείτε μέσω του ντυσίματος να εντυπωσιάσετε. Η αγωνία σας να εντυπωσιάσετε γεμίζει εσάς άγχος και κανέναν άλλον. Κανένας σοβαρός εργοδότης δεν προσλαμβάνει λόγω εντυπωσιακού ντυσίματος, εκτός αν η συνέντευξη αφορά δουλειά μοντέλου.
  • Προσπαθήστε να το διασκεδάστε όση ώρα βρίσκεστε εκεί. Αυτό θα μειώσει το άγχος σας κατακόρυφα, αλλά επίσης θα δώσει και την θετικότερη εικόνα που φαντάζεστε στον υποψήφιο εργοδότη σας, καθώς ο καθένας μας θέλει να συνεργάζεται με ευχάριστους ανθρώπους.
  • Πριν πάτε για την συνέντευξη κάντε γυμναστική ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σας αποφορτίζει. Προσπαθήστε επίσης πριν και μετά την συνέντευξή σας , να διατηρήστε το υπόλοιπο πρόγραμμα της μέρας σας σταθερό  όπως το κάνετε πάντα. Αυτή η φυσιολογικότητα θα σας διώξει το επιπλέον άγχος σε οποιαδήποτε δύσκολη εμβόλιμη κατάσταση της μέρας σας , όπως είναι μια συνέντευξη εργασίας.
  • ©www.mersinias.gr