Η Σεξουαλική επικοινωνία

Ακόμη και σε έναν κόσμο με τόσο διαδεδομένη πλέον την σεξουαλική απελευθέρωση, τις σεξουαλικές εικόνες ακόμα και στα πιο άσχετα σημεία, την σχεδόν πανταχού παρούσα πορνογραφία, και την ενσωμάτωση πλέον στην σύγχρονη καθημερινότητα ιδιαίτερων σεξουαλικών προτιμήσεων όπως το BDSM, οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα θέλω τους στο σεξ ακόμα και στον παρτενέρ ή σύντροφό τους.

Το κυρίως πρόβλημα ξεκινάει αρχικά από την οικογένεια. Κάθε γονιός , εμποτισμένος από τις δικές του προκαταλήψεις και ταμπού, δυσκολεύεται να συζητήσει θέματα σεξ με τα παιδιά του. Λίγες είναι οι οικογένειες που πραγματικά ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να εκφράσουν τις απορίες ή τους προβληματισμούς τους γύρω από το σεξ. Αυτό στην συνέχεια δημιουργεί μοτίβο συμπεριφοράς , αφού το σημερινό παιδί ως αυριανός ενήλικος συνεχίζει την αποφυγή οποιασδήποτε επικοινωνίας για το σεξ καθώς του γεννά αμηχανία. Επιπλέον κάποιες θρησκευτικές προσεγγίσεις ενισχύουν την αποχή από οποιαδήποτε συζήτηση σεξουαλικής κατεύθυνσης ως δείγμα πνευματικής υγείας, πράγμα που γεμίζει τα άτομα με ενοχές για ένα από τα βασικά κι απολύτως φυσιολογικά ανθρώπινα ένστικτα.

Αυτό που είναι απολύτως σίγουρο είναι ότι η ανοιχτή σεξουαλική επικοινωνία ανάμεσα σε δυο παρτενέρ-συντρόφους βελτιώνει συνεχώς τα επίπεδα ικανοποίησης τους στο σεξ αλλά επίσης και την γενικότερη εγγύτητα μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα.

Ένα απο τα συχνότερα λάθη επικοινωνίας είναι η συζήτηση μετά το σεξ, για το ίδιο το σεξ που μόλις έγινε. Ο εντοπισμός τυχόν αρνητικών σημείων δεν βοηθά, αλλά μπλοκάρει είτε τον έναν είτε και τους δυο συντρόφους αφου δημιουργεί αυτόματα αρνητισμό μεταξύ τους. Είναι περισσότερο βοηθητικό η συζήτηση μετά , εάν γίνει, να αφορά όλα όσα μπορούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους εκφράζοντας ανοιχτά τα θέλω του καθενός. Είναι καλύτερο δηλαδή να κινηθούμε στο πνεύμα του «μπορούμε επίσης….» παρα στο πνεύμα του «αυτό δεν ήταν…».

Το κυριότερο όπλο μιας καλή σεξουαλικής επικοινωνίας είναι να μεταφέρουμε τα θέλω μας στον σύντροφό μας τόσο ανοιχτά που να μην αφήνουμε «σκοτεινά σημεία» που στο πρακτικό κομμάτι θα γίνουν προβλήματα. Επίσης η ενθάρρυνση των θέλω που έχουν εκφραστεί από τον/την σύντροφό μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάει το σεξ μεταξύ μας ακόμη ένα επίπεδο πιο πάνω.

Βαθμολογήστε τα θέλω σας και του συντρόφου σας σε μια κλίμακα του καλό-καλύτερο-ακόμη καλύτερο κι όχι του κακό-καλό. Κάντε το σαν παιχνίδι. Και δώστε έτσι στην σεξουαλική σας επικοινωνία την ώθηση που θα κάνει το σεξ μια πραγματικά αναζωογονητική πλευρά της μεταξύ σας σχέσης.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr