Γιατί παρακολουθούμε πορνό;

Στο μυαλό πολλών ανθρώπων η παρακολούθηση πορνό μεταφράζεται αυτόματα σε παρέκκλιση ή ανωμαλία. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Επίσης ένας μύθος είναι ότι είναι μια δραστηριότητα αποκλειστικά αντρική, πράγμα που δεν ισχύει. Οι γυναίκες παρακολουθούν επίσης πορνό, αν και όχι στον ίδιο βαθμό ή συχνότητα, αλλά με προτίμηση σε πιο ιδιαίτερη θεματολογία όπως έχουν δείξει έρευνες (BDSM κλπ).

Γιατί λοιπόν παρακολουθούμε πορνό;

Ένας βασικός λόγος είναι για να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε τις εσωτερικές μας εμπειρίες και προσλαμβάνουσες στον σεξουαλικό τομέα. Το εύρος αυτής της κατανόησης μπορεί είτε να μας απελευθερώσει είτε να μας καταστήσει αγχωμένους ή και απογοητευμένους.

Ένας δεύτερος, εξίσου βασικός λόγος, είναι η ενέργεια αποφυγής. Όπως κι άλλες δραστηριότητες, όπως το αλκοόλ, η διασκέδαση, το shopping , οι οποίες μας προσφέρουν μια γρήγορη φυγή ευχαρίστησης από κάποια πιεστική δυσάρεστη κατάσταση, έτσι και η παρακολούθηση πορνό μας ανακουφίζει από δυσάρεστα συναισθήματα και μας ευχαριστεί.

Αυτά σε έναν βαθμό μπορεί να είναι φυσιολογικά και λειτουργικά ακόμη και για την σχέση ενός ζευγαριού. Πότε γίνονται πρόβλημα; Όταν η δραστηριότητα αυτή αποκόπτει το άτομο από την συνήθη φυσιολογική του λειτουργικότητα, το απομακρύνει από κοινωνική ζωή και σταδιακά λαμβάνει όλο και περισσότερο μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητας του.

Τότε είναι η στιγμή που πρέπει να επισκεφτεί έναν ειδικό. Κι όταν υπάρχει σχέση καλό είναι να συμμετέχουν και οι δυο στις Συνεδρίες καθώς επηρεάζει συνολικά την λειτουργία τους σαν σύστημα, και να μην αντιμετωπίζεται ως το ένα άτομο προβληματικό , κάτι που το στιγματίζει και διασπά την ενότητα του ζεύγους.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Αναφορές:

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/14747049211028798

https://www.sciencefocus.com/the-human-body/is-pornography-harmful/