Πώς να χειριστούμε το άγχος της Σχέσης

Η σχέση με τον/την σύντροφό μας μπορεί να είναι από τα πιο ευχάριστα πράγματα που βιώνουμε καθημερινά. Μπορεί όμως επίσης να είναι κι ένα γόνιμο έδαφος για ανήσυχες σκέψεις και συναισθήματα. Σε μερικούς ανθρώπους και μόνο η σκέψη ότι θα βρεθούν σε μια σχέση γεννά άγχος.

Επίσης πολλές φορές η έναρξη μιας σχέσης γεννά απότομα άγχος στο άτομο αφού νοιώθει να κατακλύζεται από ερωτήσεις κι αμφιβολίες που δεν μπορεί να απαντήσει (πχ είναι ο/η κατάλληλη για μένα; Πόσο θα κρατήσει; Θα είναι σοβαρό; Και πόσο; Κλπ).

Όλες αυτές οι σκέψεις εκτός από το άγχος που μπορούν να μας δημιουργήσουν, μπορούν επίσης να μας οδηγήσουν σε μια απόσταση τόσο από το ταίρι μας όσο κι από τον ίδιο μας τον εαυτό, καθώς είναι τόσο έντονες που μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο μόνοι απ όσο αισθανόμασταν όταν δεν είχαμε σχέση. Το ζήτημα λοιπόν είναι να διατηρήσουμε το όποιο άγχος μας υπο έλεγχο , ώστε αυτό να μην αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία μας. Για να το πετύχουμε αυτό , θα πρέπει καταρχήν να κατανοήσουμε τι πράγματι γεννά το άγχος στις σχέσεις. Το κυριότερο είναι ότι το να ερωτευτούμε «μας ρίχνει» αυτόματα σε απροσδόκητες καταστάσεις κι αντιδράσεις μας που δεν περιμέναμε να είχαμε. Αυτό μας γεμίζει και φόβο γιατί δηλώνει ταυτόχρονα μια απώλεια ελέγχου του ίδιου μας του εαυτού. Όσο πιο πολύ ενδιαφερόμαστε για κάποιον τόσο φοβόμαστε τον κίνδυνο να τον χάσουμε. Σε πολλά επίπεδα ο φόβος αυτός υποσυνείδητα δηλώνει τον φόβο μην πληγωθούμε. Κι εδώ κατά έναν περίεργο αλλά και ειρωνικό τρόπο, ο φόβος αυτός έρχεται ακριβώς την στιγμή που ο άλλος μας δίνει αυτά ακριβώς που θέλουμε. Όσο περισσότερο μας τα δίνει, τόσο μεγαλώνει κι ο φόβος μας. Αυτό οφείλεται στην «εσωτερική μας φωνή» που επι το πλείστον είναι κριτική και προσπαθεί λανθασμένα να μας «προστατέψει». Αυτό όμως που προσπαθεί αλήθεια να προστατέψει είναι τον εγωισμό μας κι όχι εμάς.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε το άγχος της σχέσης σε ελεγχόμενα επίπεδα και να μην αφήσουμε να καταστρέψει και την σχέση μας αλλά και την ψυχική μας ισορροπία είναι να στρέψουμε την προσοχή μας «προς τα μέσα», δηλαδή προς τον εαυτό μας. Η αυτό-εξέταση και η αυτό-ανακάλυψη των φόβων μας θα μας δώσει την πλήρη κατανόηση των συναισθημάτων μας , τα οποία διαμορφώνουν την συμπεριφορά μας κι επηρεάζουν την ζωή μας και φυσικά και την σχέση μας. Ενας ψυχολόγος μπορεί πάντα να μας οδηγήσει στον τρόπο που θα το κάνουμε αυτό.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr