Υπάρχει πράγματι χημεία στον Έρωτα;

Σε αρκετούς ίσως, έχει τύχει ενώ συναντάμε  και γνωρίζουμε έναν αντικειμενικά όμορφο άνθρωπο, αυτός να μην μας κάνει «κλικ» εξαρχής, και να μας προκαλεί αποφυγή ή ακόμα κι απέχθεια. Από την άλλη πάλι, να συναντάμε έναν άνθρωπο , ίσως όχι και τόσο γοητευτικό, που όμως νοιώθουμε ότι απλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε από το να είμαστε συνεχώς δίπλα του. Αυτό λοιπόν που λέμε «υπήρχε χημεία» μεταξύ μας είναι πραγματικότητα; Κι όταν λέμε «χημεία» εννοούμε πράγματι χημικές ουσίες; Η επιστήμη απαντά ναι.

Πρώιμα πειράματα, ήδη από το 1976, έδειξαν ότι τα ποντίκια επιλέγουν να ζευγαρώσουν με βάση τις υπάρχουσες διαφορές τους σε συγκεκριμένη γενετική περιοχή που ονομάζεται Μείζον Σύμπλεγμα Ιστοσυμβατότητας (MHC). Ο δείκτης MHCπαίζει σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση αντιγόνων και στην ανοσοαπόκριση. Σ’ εμάς τους ανθρώπους επίσης ονομάζεται και δείκτης Ανθρωπίνων Λευκοκυττάρων Αντιγόνων, HLA. Οι επιστήμονες λοιπόν στις συγκεκριμένες έρευνες με ποντίκια διαπίστωσαν ότι η οσμή παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή ζεύγους: όσο μεγαλύτερες οι διαφορές δύο ποντικιών στον δείκτη MHCτόσο μεγαλύτερη η έλξη μεταξύ τους.

Πολύ αργότερα , ο Ελβετός πανεπιστημιακός ClausWedekind, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βέρνης, εφάρμοσε ανάλογο πείραμα στον άνθρωπο: Ζήτησε από τους άντρες φοιτητές του να φορέσουν για δύο συνεχόμενες μέρες το ίδιο βαμβακερό TShirtαποφεύγοντας να βάλουν οποιαδήποτε εξωτερική μυρωδιά πάνω τους (κολώνια κλπ). Στην συνέχεια ζήτησε από τις γυναίκες φοιτήτριές του να μυρίσουν το καθένα από τα μπλουζάκια και να το βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα 1-10 αναλόγως πόσο σέξυ το βρίσκανε. Αποδείχτηκε ότι η κάθε γυναίκα προτιμούσε και θεωρούσε ως πιο σεξυ το μπλουζάκι εκείνου του άντρα με τον οποίον είχαν την μεγαλύτερη διαφορά στον δείκτη MHC. Αυτό πρακτικά ,σημαίνει απλά, ότι δύο γενετικοί τύποι του MHCείναι αρκετοί για να «προβλέψουν» πόσο σεξουαλικά «συμβατοί» είμαστε με κάποιον.

Αυτό που επίσης έχει αποδειχθεί επιστημονικά είναι ότι όσο πιο διαφορετικοί γενετικά είμαστε με τον σύντροφό μας, τόσο μειώνουμε τις πιθανότητες να αποκτήσουμε παιδιά με γενετικές διαταραχές. Επίσης δυο διαφορετικά σύνολα γονιδίων είναι πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση παθογόνων καταστάσεων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, κοινώς στην καλύτερη αντιμετώπιση ασθενειών.

Αυτό που δεν έχει επακριβώς διαπιστωθεί ακόμα, είναι το τι είναι πράγματι αυτό, που σε ένα συμβατό με εμάς άτομο (λόγω MHC), μας μυρίζει ως σέξυ.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr