Η Συναισθηματική Χειραγώγηση

Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στον αμοιβαίο σεβασμό, που οδηγούν στην ασφάλεια και την πρόοδο. Κάθε άτομο μέσα σε μια σχέση πρέπει να νιώθει ότι αγαπιέται , ότι είναι αποδεκτό, και ότι είναι ασφαλές να εκθέσει τα τρωτά του σημεία και τις αδυναμίες του. Αυτή είναι η βάση για μια καλή και δυνατή σχέση με διάρκεια στον χρόνο. Φυσικά όλοι μας κατά καιρούς δεν καταφέρνουμε να ανταπεξέλθουμε τέλεια σε αυτό. Κατά περίπτωση ίσως χρησιμοποιούμε passive aggressive τακτικές για να εκφράσουμε τον πόνο μας ή για να εκφράσουμε την αντίθεση μας σε μια διαφωνία. Μπορεί επίσης να έχουμε πει ψέματα ή λόγια που πόνεσαν τον άλλον, ουσιαστικά για να αντιμετωπίσουμε τον δικό μας πόνο ή θυμό. Αυτή η συμπεριφορά δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οικειότητα και εμπιστοσύνη.  

Υπάρχουν όμως....

και τα άτομα που φέρονται συστηματικά κατά αυτόν τον τρόπο, είναι δηλαδή συναισθηματικά χειριστικά. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να έχουν τον έλεγχο πολύ απλά γιατί είναι ανασφαλείς ή αισθάνονται έντονα μειονεκτικά . Αντισταθμίζουν την ανασφάλεια τους αυτή, εμφανιζόμενα με υπερβολική ανεξαρτησία. Τα κίνητρά τους σχεδόν πάντα εξυπηρετούν τους ίδιους και έχουν λίγο σεβασμό για τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους υπόλοιπους γύρω τους.

Ένα χειριστικό άτομο αδυνατεί να αποδεχτεί την ευθύνη για τη συμπεριφορά του, και συχνά, όταν του το επισημάνετε, θα βρει έναν τρόπο να το γυρίσει ώστε να σας κάνει να νιώσετε άσχημα ή ενοχικά εσείς οι ίδιοι. Επίσης λέει ναι σε κάτι που ζητήσατε ή δεσμεύεται με κάποιο τρόπο σε κάτι που μαζί συζητήσατε, αλλά όταν έρθει η ώρα να το κάνει, λέει ότι δεν θυμάται τέτοια υπόσχεση ή υποβιβάζει την σημασία του γεγονότος (σιγά δεν είναι κάτι σπουδαίο κι αν δεν γίνει) . Τα χειριστικά άτομα δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα προβλήματα σας , παρά μόνο αν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως πλατφόρμα για να συζητήσουν τα δικά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση οτιδήποτε θελήσουν να ακούσουν από εσάς θα είναι μόνο λόγω περιέργειας. Τα χειριστικά άτομα ψάχνουν ανθρώπους με ανασφάλειες, προκειμένου να τους εκμεταλλευτούν. Για την ακρίβεια  ψάχνουν συνειδητά ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι από τους ίδιους. Στην αρχή εμφανίζονται με ευαισθησίες, για να καλύψουν τα κίνητρα τους. Με τον καιρό αρχίζουν να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του άλλου για όσο καιρό αυτό τους εξυπηρετεί. Τα χειριστικά άτομα κουβαλούν γύρω τους ένα σκοτεινό σύννεφο. Θέλουν η προσοχή να είναι στραμμένη πάνω τους, και θέλουν να εξασφαλίσουν ότι όλοι γύρω τους ξέρουν πότε είναι θυμωμένοι, θλιμμένοι ή δυσαρεστημένοι με κάποιο τρόπο. Τους αρκεί η συμπάθεια των γύρω που μπορεί να ρωτήσουν «είσαι καλά;» . Είναι ουσιαστικά η πόρτα τους για να εισάγουν τον χειρισμό τους σε αυτό το άτομο πάντα προς όφελός τους.

Τα άτομα αυτά χρήζουν ψυχολογικής βοήθειας καθώς η συγκεκριμένη συμπεριφορά τους κρύβει πολλές φορές και συννοσηρότητα ποικίλων ψυχολογικών ασθενειών, οπότε η ψευδαίσθηση ότι σε φιλικό επίπεδο μπορεί κάποιος να τα βοηθήσει μόνο κακό στον ίδιο μπορεί να κάνει.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr