Το άγχος ενεργοποιεί την αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα στο σύνολο τους, για αυτό και επηρεάζει διαφορετικά το κάθε άτομο. Αν και δεν είναι καθολικά το άγχος επιβλαβές, κάποια μορφή του μπορεί να είναι ως και ευεργετική, το χρόνιο ή τοξικό άγχος , αυτό που οδηγεί σε δυσλειτουργία του ατόμου, συμβάλει στην γενικότερη επιδείνωση της υγείας μας.
Τα άτομα που ζουν με χρόνιο πόνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές χρήσης ουσιών. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να επηρεάσει πολύ σοβαρά τον ύπνο, να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα άγχους, και να συμβάλει στην κατάθλιψη και στην επιδείνωσή της. Υπολογίζεται ότι το 35% έως 45% των ατόμων με χρόνιο πόνο, βιώνουν κατάθλιψη. Ο πόνος μπορεί επίσης να είναι ένα κοινό σύμπτωμα μεταξύ των ατόμων με Αγχώδη διαταραχή (οποιουδήποτε υποτύπου). Το Άγχος, η Κατάθλιψη αλλά και άλλες διαταραχές της διάθεσης εμφανίζονται παράλληλα με τον χρόνιο πόνο, και συνήθως από καταστάσεις όπως ινομυαλγία, προβλήματα στην πλάτη ή την μέση, ημικρανίες, αλλά και αρθρίτιδα.
Αν κι από τους περισσότερους πιστεύεται ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι που έχεις ή δεν έχεις, αυτό δεν ισχύει. Είναι ένα χαρακτηριστικό , μια δεξιότητα η οποία μπορεί όχι μόνο να οικοδομηθεί, αλλά και να βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό. Η βελτίωση της , όχι μόνο βελτιώνει τις σχέσεις μας, αλλά και την προσωπική ψυχική μας ευεξία. (University of Catania, 2022)
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ εμπίπτει στους εθισμούς. Κι είναι γνωστό κι ευρέως παρατηρημένο ως σήμερα , το πόσο επηρεάζει τις ήπιες και λειτουργικές συμπεριφορές του ατόμου. Κάθε εξαρτημένο άτομο, μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο εθισμού-κατανάλωσης αλκοόλàαλλαγής συμπεριφοράς προς το χειρότεροàλήψη εκ νέου αλκοόλ ως ανακούφιση σε αυτές τις αλλαγές.
Τώρα οι επιστήμονες με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο Brain Behavior and Immunity (Φεβ 2023), αποδεικνύουν ότι η ιντερλευκίνη 1β (1L -1β), μια πολυ-λειτουργική κυτοκίνη που ρυθμίζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις του οργανισμού μας, εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα στον εγκέφαλο ποντικών εξαρτημένων από το αλκοόλ και προκαλεί φλεγμονές στον εγκέφαλό τους , σε τμήματα ειδικά του οποίου είναι καθοριστικά στην λήψη αποφάσεων.
Άγχος βιώνουμε όλοι. Κι όπως λέμε οι Ψυχολόγοι , το άγχος δεν είναι πάντα κακό , αφού λειτουργεί κυρίως ως μηχανισμός άμυνας μας. Αυτό που καταστά «κακό» το άγχος είναι η δυσλειτουργικότητα που μας προκαλεί και φυσικά η ψυχολογική δυσφορία.
Πότε πραγματικά το άγχος μας είναι κακό και χρήζει αντιμετώπισης με κάποιον ειδικό, εξαρτάται από πολλούς εξατομικευμένους παράγοντες αναλόγως του τρόπου ζωής του καθενός.
Η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερους από 320 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο (World Health Organization 2017, 2020). Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη (Cipriani et al. 2018) αλλά η θεραπευτική τους αποτελεσματικότητα δεν παρουσιάζει απόκριση στον ίδιο βαθμό για όλα τα άτομα. Επιπλέον, οι υποτροπές της θεραπείας είναι συχνές και οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται πολλαπλές δοκιμές αντικαταθλιπτικών για να επιτύχουν την επαρκή ανταπόκριση (Rush et al. 2006). Έτσι, επιλογές συμπληρωματικών και ίσως πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την κατάθλιψη απαιτούνται κι αναζητούνται σήμερα από τους επιστήμονες.